Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs

MCQs BASED ON CASH BOOK

1. The balance on the debit side of bank column in cash book indicates.

a) Total amount withdrawn from bank

b) Total amount deposited in the bank

c) Cash at bank

d) None of these

2. The balance of cash column is always

a) Debit

b) Credit

c) Both (a) and (b)

d) None

3. The balance of petty cash book is

a) A liability

b) An expense

c) A gain

d) An asset

4. The petty cash book is used for recording

a) Petty cash payment

b) Petty cash receipts

c) All cash payment

d) All of these

5. The cash book in book keeping records

a) All receipts and payment in cash.

b) All cash and credit sale of goods

c) All credit and cash purchase of goods

d) All of above

6. Cash Discount is provided on

a) Prompt payment

b) Sales

c) Purchase

d) None of these

7. Cash book records

a) All cash receipts and payments

b) Cash and credit sale of goods

c) Both (a) and (b)

d) None of these

8. If Ram has sold goods for cash, the entry will be recorded.

26

a) In the cash book

b) In the sales book

c) In the journal profit

d) None of these

9. Cash account will show

a) Debit or credit balance

b) Credit balance

c) Debit balance

d) All of these

10. Cash book is a

a) Subsidiary Journal

b) Subsidiary Journal and Ledger Account

c) Ledger Account

d) None of these

11. A columnar cash book records

a) All cash transactions only

b) Both cash and bank transactions excepting discounts.

c) All cash transactions excepting cash purchase and sale.

d) Both cash and bank transactions including discount.

12. A customer's cheque returned dishonoured is recorded in

a) Return inward book

b) Bi receivable

c) Cash book

d) Journal

13. Cash sales are recorded in

a) Sales Book

b) Cash Book

c) Journal

d) None of these

14. While posting from the credit side of the cash book.

a) Only the individual accounts are posted.

b) Individual accounts are debited and the total a cash column is credited.

c) Only the individual accounts are credited and no need to post the cash column total.

d) Individual account are credited and total of cash column is debited.

15. While posting from the debit side of cash book?

27

a) Only the individual accounts are posted.

b) Individual accounts are credited and the total of cash column is debited.

c) Only the individual account are debited and cash column total is ignored.

d) Individual accounts are debited and the total of cash column is credited.

16. Petty cash system is designed

a) to meet the needs of small business.

b) to cover small and miscellaneous income.

c) to cover the small expenditure to be paid in cash.

d) to cover both small incomes and expenditure.

17. The term imprest system is used in relation to

a) Purchase book

b) Sales book

c) Cash book

d) Petty cash book

18. When any entry in made on the both sides of cash book it is called?

a) General entry

b) Double entry

c) Compound entry

d) Contra entry

19. A check received and paid into the Bank on same date.

a) Bank column of cash book

b) Cash column of cash book

c) Both the cash and bank column of cash book

d) None of above

20. The transaction will be treated on a contra entry when

a) Cash withdrew from bank for personal use.

b) Cheque received from customer and depositor.

c) Cash drew from bank for office use.

d) None of above

21. Which one of the following is not correct for cash book?

a) It is dual book

28

b) It is a journalised ledger

c) It records liabilities

d) Both (b) and (c)

22. What of the following item is not included in the cash book?

a) Purchase of Rs. 10000

b) Sale of Rs. 20000

c) Received cash from Salman 2000

d) Credit sale of 25000

23. Contra entry is recorded in?

a) Double column cash book

b) Single column cash book

c) Three column cash book

d) (a) and (c)

24. A book in which cash balance and bank balance an simultaneously maintained is known as

a) Simple cash book

b) Single column cash book

c) Double column cash book

d) None of these

25. When a check of customer in returned dishonoured, the customers account will be

a) Debited

b) Credited

c) Becomes a liability

d) None of these

26. Cash account is related to the

a) Personal account

b) Artificial personal account

c) Nominal account

d) Real account

27. Purchase of goods on credit is recorded in

a) Sales book

b) cash book

c) Purchase book

d) None of these

28. Bank charges and interest are recorded in

a) Cash column

b) Discount column

c) L/F column

d) Bank column

29

29. No. of column in simple column cash book on cash side by

a) three

b) Four

c) five

d) six

30. Introduction of capital by owner is recorded on which side of cash book.

a) Debit side

b) Credit side

c) Both (a) and (b)

d) None of these

31. Cash discount is allowed on ____________ repayment of debit.

a) Lump sum

b) Prompt

c) Cash

d) None of these

32. Purchase of office equipment for cash will be recorded on which of the following sides of a cash book.

a) Debit side

b) Credit side

c) None of these

33. Cash book with cash and discount column is mostly referred as

a) Simple cash book

b) Double column cash book

c) Three column cash book

d) Petty cash book

34. Post dated cheque is considered as

a) Cash

b) Bonus Balance

c) Account Receivable

d) Cash Reserve

35. Credit balance in cash book indicates

a) Bank balance

b) Cash at Bank

c) Bank overdraft

d) None of these

36. Discount received is recorded on which of the following side

a) Receipt Side

b) Payment Side

c) Income

d) Expenditure


Answers to Cash Book

1) A

2) A

3) D

4) A

5) A

6) A

7) A

8) A

9) C

10) A

11) D

12) C

13) B

14) B

15) B

16) C

17) D

18) D

19) A

20) C

21) C

22) D

23) C

24) C

25) B

26) D

27) C

28) D

29) B

30) A

31) B

32) B

33) B

34) C

35) C

36) B


No comments:

Post a comment

All about journals and research paper | What is impact factor? | how the impact factor is calculated? | who calculate the impact factor? Scopous journals

Figure 1: One of my Research Papers When the Scholars are in their Master or PhD or in any research field. They are supposed to writ...