Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs

 

MCQs BASED ON "CASHBOOK"

1 When affirm maintains a cash book, it does not need to maintain

(a) Journal Proper

(b) Purchases (Journal) Book

(c) Sales (Journal) Book

(d) Bank and cash account in the ledger

2 Double column cash book records

(a) all transactions

(b) cash and bank transactions

(c) only cash transactions

(d) only credit transactions


3 Which cash book is prepared to book small amounts by cashier to save valuable time to main cashier?

(a) Three column cash book

(b) Two column cash book

(c) Petty cash book

(d) None of the above


4 Purchase book is also known as

(a) invoice book

(b) bought book

(c) sales book

(d) Both (a) and (b)


5 Goods purchased on cash are recorded in the

(a) Purchases (Journal) Book

(b) Sales (Journal) Book

(c) Cash Book

(d) Purchases return (Journal Book)


6 Cash book does not record transactions of

(a) cash nature

(b) credit nature

(c) cash and credit nature

(d) None of above


7 Total of these truncations is posted in purchase account

(a) purchase of furniture

(b) cash and credit purchase

(c) purchases return

(d) purchase stationary


8 When there is return of goods in a journal, then a debit note is prepared and sent to supplier, what type of journal is used for this purpose?

(a) Sale return journal

(b) Purchase return journal

(c) Cash sale journal

(d) Cash purchase journal 


9 The periodic total of purchases return journal is posted to

(a) purchase account

(b) profit and loss account

(c) purchase returns account

(d) furniture account


10 The periodic total of sales return journal is posted to

(a) sales account

(b) goods account

(c) purchases return account

(d) sales return account


11 Where would a second hand motor car purchased o credit from Mr. XYZ be recorded?

(a) Purchase return book

(b) Purchase book

(c) Journal proper

(d) Cash book


12 Which is not a special subsidiary book?

(a) Journal proper

(b) Sales book

(c) Purchase book

(d) None of the above


13 How many columns are there in a purchase book?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7


14 Credit balance of bank account in cash book shows

(a) overdraft

(b) cash deposited in our bank

(c) cash withdrawn from bank

(d) None of the above


15 M/ s ABC & Sons sold 40 ink pads @ ₹ 8 each, 50 files @ ₹ 10 each, 20 color books @ ₹ 20 each to Global Stationers and provided 5% trade discount. GST of 5% is applicable on stationary product. How this truncation will be recorded in Global Stationers account?

(a) To Sales A/ c 1,216.95

(b) By Sales A/ c 1,216.95

(c) By Sales A/ c 1,220

(d) To Sales A/ c 1,159


Answers to Cashbook:

1. (d)

2. (b)

3. (c)

4. (d)

5. (c)

6. (b)

7. (b)

8. (b)

9. (c)

10. (d)

11. (c)

12. (d)

13. (c)

14. (a)

15. (a)


More Accounting MCQs

Comments

Popular posts from this blog

Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs

Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs