JKSSB Accounts Assistant (Panchayat) Question Paper 2020 | Download pdf

This paper was conducted on 10 November, 2020 for the 1850 posts in Jammu and Kashmir. This question paper contains a total of 120 questions:

  1. 30 questions from the GK (with special reference to J&K)
  2.  30 questions from the Account section
  3. 30 from computer section
  4. 10 from science
  5. 10 questions from economics
  6. 10 questions from statistics

For others paper of JKSSB, follow the link given at the end of this question paper.


Section 1 –General Knowledge with special reference to J and K


1) In August 2017, the Supreme Court declared that Right to Privacy is a fundamental right and it is intrinsic to Right to life and Personal Liberty, guaranteed under which Article of the Indian Constitution?
A) Article 17
B) Article 21
C) Article 19
D) Article 40


2) Read the following statements with reference to 73rd Amendment of Constitution of India and choose the CORRECT option.
(i) Every Panchayat , unless sooner dissolved under any law
For the time being in force, shall continue for a term of six
Years from the date appointed for its first meeting.
(ii) An election to constitute a Panchayat shall be completed
Before the expiration of a period of six months from the date
Of its dissolution

A) (i) is TRUE and (ii) is TRUE
B) (i) is TRUE and (ii) is FALSE
C) (i) is FALSE and (ii) is TRUE
D) (i) is FALSE and (ii) is FALSE


3) According to the Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act, 1989,`Halqa Majilis` means:
A) All the voters of a Halqa Panchayat
B) The area comprising a village
C) All the villages of a Halqa Panchayat
D) The area comprising a Halqa

4) According to the Jammu and Kashmir Panchayat Raj Act, 1989(as amended up to October,2018 and rules),who shall be the Secretary of Halqa Panchayat?
A) Any person elected by Halqa Panchayat
B) Block Development Officer
C) Village level worker or Multipurpose worker
D) Any elderly worker or Officer of the Panchayat


5) As per the NTI Aayog`s 2019 -2020 SDG India report, Jammu and Kashmir leads in which two categories of Sustainable Development Goals ?
A) No poverty and Gender equality
B) Sustainable cities and Communities
C) Sustainable consumption and Production
D) Zero Hunger and Reduced Inequality

6) Under the National Saffron Mission, a India International Kashmir Saffron Trade Centre(IIKSTC) has been set up to Kashmir Saffron Trade Centre(IIKSTC) has been set up to ensure saffron produced in the state is sold, graded and Exported to various countries in a transparent and hasslefree manner. This centre is located at:
A) Mandji in Sopore.
B) Dusoo in Pampore
C) Kathsu in Pahalgam
D) Bali in Udhampur

7) Who among the following personalities servedas the last prime minister and the first Chief Minister of Jammu And Kashmir?
A) Baksi Ghulam Mohammad
B) Syed Mir Qasim
C) Ghulam Mohammed Sadiq
D) Sheikh Mohammad Abdullah

8) By which amendment act of the Indian Constitution, was he 'Right to Education made a fundamental right?
A) 86 Constitution Amendment Act, 2002
B) Both Constitution Amendment Act, 2000
C) 90' Constitution Amendment Act, 2003
D) 85 Constitution Amendment Act, 2002

9) The provisions contained in Part IV of the Indian Constitution shall not e enforceable by an court butitshall be the duty of the State to pply the in making law. Which of the following option is being referred to
A) Directive Principle of State policy
B) Relations between the Union and the States
C) Fundamental Duties
D) Fundamental Rights

10) From the options provided below, identify the Prime Minister of the state of Jammu and Kashmir during the reign of Maharaja Hari
A) Prithvi Nath Dhar
B) Mufti Mohammad Syed
C) Mehr Chand Mahajan
D) Mian Bashir Ahmed

11) With effect from 1st April 2020, Oriental Bank of Commerce and Union Bank of India have been merged into which of the following banks ?
A)Canara Bank
B)Punjab National Bank
C)Union Bank of India
D)State Bank of India


12) Dhanidhar fort, a historical monument is located in which of the Following districts of jammu and Kashmir ?
A) Poonch
B) Rajouri
C) Anantnag
D) Baramulla


13) In October 2019, `Sangam Youth Festival` was organized by the Indian Kashmir Army in collaboration with Jammu University at which of the following places? ?
A) Udhampur
B) Jammu
C) Rajouri
D) Bhadarwah

14) This magnificent palace served as the royal residence of the rules of the Dogra dynasty until 1925 and is one of the famous tourist attractions in Jamm .

Identity the fort\palace from the following options.
A) Hari Niwas Palace
B) Bahu Fort
C) Mubarak Mandi
D) Akhnoor Fort


15) `To provide enhanced insurance cover to the handloom weavers in the case of the natural as well as accidental death and in cases of total of partial disability”

This is the objective of which of the following centrally sponsored schemes launched In Jammuu and Kashmir?
A) Niramaya Health Insurance Scheme
B) Indira Gandhi National Disability Pension Scheme
C) Mahatma Gandhi Bunker Yojna
D) Antyodaya Anna Yojana



16) A traditional Gondola type lightweight rowing boat ride which is famous on the pristine Dal Lake in Kashmir is referred to as :
A) Gandola ride
B) Tonga ride
C) Shikara ride
D) Coracle ride


17) As per the NITI Aayog`s SDG Index which of the following. range of the scores is used to classify the States UT`s under the Category of Performer ?
A) 20-49
B) 50-64
C) 65-80
D) 81-100

18) Who among the following political leaders served as Sadr-e-Riyasat and also as the first Govemer of Jammu and Kashmir?
A) Biraj Kumar Nehru
B) Lakshmi Kant Jha
C) Karan Singh
D) Girish Chandra Saxena

19) Who among the following is NOT a politicalleader from Jammu and Kash 2
A) Farooq Abdullah
B) Jitendra Singh
C) Mehbooba Mufti
D) Ghulam Nabi Firaq

20) This is one of the Mughal Gardens in Srinagar built by Emperor Jahangir and is well known for its chini khanas (archedniches) behind garden water falls.

Identify the garden
A) Chashma Shahi Garden
B) Pari Mahal
C) Ghulam Bhawan
D) Shalimar



21) Which of the following two high quality crops and extensively cultivated in thejammu region of Jammuand Kashmir?
A) Mu hrooms and Soyabeans
B) Safron and Zeera
C) Mustard and Peas
D) Basmati and Rajmash

22). In 2015, the Government of India approved which National Highway Project in the region of Ramban and Banihal that will provide all-weather Connectivity from Jammu and Kashmir valley?
A) NH-42
B) NH- 44
C) NH 46
D) NH-45


23) Identify the INCORRECT option with reference to the objectives of the Jammu and Kashmir Rural Employment Generation Programme (JKREGP)
A) To harmess and develop the entrepreneurial skills among
the rural unemployed youth of the state
B) To provide livelihood security to households in rural areas by providing
not less than 100 days of guaranteed wage employment in financial year
C) To mobilize the bank finance for establishment of village
industries sector of the state on modern lines
D) To generate employment opportunities in rural areas of
The state through setting up of new self-employment ventures
Or projects or village industries enterprises

24) Which of the following options is the longest all-weather road Tunnel that has enabled increase in trade and tourism in the union
Territory of Jammu and Kashmir ?
A) Banihal Qazigund Road Tunnel
B) Sangaldan Tunnel
C) Jawahar Tunnel
D) Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel

25) Identify the Cricketer from the given list, who represent India in One-day International.
A) Shubham Khajuria
B) Parvez Rasol
C) Mithun Manhas
D) Abid Nabi


26) According to Jammu and Kashmir, Panchayati Raj Act, 1989 which of the following options is INCORRECT with reference to powers and Functions of the Block Development council ?
A) Conduct the elections of panchayats and wards as
Prescribed in the act
B) Supervise plans relating to agriculture, rural develop
Ment animal Husbandry education public health
C) Administrative and technical guidance to Halqa Panc
Hayats and review of their work
D) Construction, maintenance and supervision of Inter-Halqa
Panchayat Communication system


27) Who among the following is first female president of European Commission ?
A) Harinder Sidhu
B) Anne Slaughter Andrew
C) Kolinda Grabar-Kitarovic
D) Ursula Gertrud von der leyen

28) Match the Crops in List-I with their Largest Producing States in List-il (As per the Agricultural Statistics at a Glance 2018 Report).

A) (i)-(e),(ii)-(a),(iii)-(b),(iv)-(c)

B) (i)-(c),(ii)-(b),(iii)-(a),(iv)-(d)

C) (i)-(c),(ii)-(a),(iii)-(b),(iv)-(e)

D) (i)-(c),(ii)-(a),(iii)-(b),(iv)-(d)


29) According to 7rd amendment of Constitution of India , what is Proportion of seats reserved for women of Scheduled Castes and Scheduled
Tribes at each tier of the Panchayati Raj System ?
A) One-third of the total number of seats reserved
B) Two-fifth of the total number of seats reserved
C) One-fourth of the total number of seats reserved
D) One-fifth of the total number of seats reserved


30) Hot, dry oppressing winds blowing in the northern plains from Punjab to Bihar, sub-tropical regions of Jammu are called :
A) Nor Westers
B) Kalbaisakhi
C) Mango shower
D) Loo




Section 2- Mathematics / Statistics

31) What happens to the shape of a frequency polygon when the number of observations and classes increase?
A) Tends to become jagged
B) Remains the same
C) Tends to become increasingly smooth
D) Varies if data becomes more reliable


32) which one of the given options is an answer for the length of the line segment given that the coordinates of A is (2,2) and B is (9,11).
A) 94
B) 114
C) 134
D) 154


33) Let us assume that astudent is choosen from a random Sample of 80 students out of which YOU have opted for Maths,20 opted for physics, and 10 have opted for both Maths and Physks. Find the probability that the student has opted for Either Maths or Physics?
A) ½
B) 1 ½
C) 2 ½
D) 3 ½

34) Which of the following is true about the sampling eor?
A) It decreases as sample size increases
B) It does not depend on population size under study
C) It cannot be reduced by an appropriate sampling plan
D) It cannot be measured and controlled in probability sample

35) Which of the following is a method used for collecting Secondary data?
A) Experiments
B) Personal Interview
C) Questionnaire
D) Government Publications

36) Let us assume setA=(1,2,3,4).setB=(3,4,5,6,7), find the Symmetric difference of set A and set ?
A) {12,3,4,5,6,7}
B) {5,6,7}
C) {1,2,3,4}
D) {1,2,5,6,7}

37) In a town the number of men is 151,781 326 and the number of women is 156,964 212 .Which of the option given below represent the demographic sex
ration correctly
A) 97.5
B) 967
C) 98.2
D) 953

38) A car company manufacturing company is havinga demand of 100 cars in the month of September,200 cars in the month of October, 300 cars in the month of November and 400 cars in the month of December which one of the given options represent a 3month moving average for the month of January?
A) 300
B) 350
C) 400
D) 450


39) One of the options given below represents a state with the highest NEgative decadal population growth based on the census data of india 2011 Which of the options is correct?
A) Kerala
B) Goa
C) Nagaland
D) Tamil Nadu

40) If N = 200, which of the options match the ultimate class Frequencies, given that there are two independent attributes A=100 and B=140 ?
A) 60
B) 70
C) 80
D) 90



Section 3 - General Economics


41) Prime Minister Narender Modi launched which Among the following campaigns with an objective To incentivize States to devolve 3Fs (functions, funds and functionaries) panchayats?
A) Rashtriya Gram Swaraj Yojana
B) Deendayal Antyodya Yojana
C) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
D) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

42) The Gram Panchayats have been mandated for the Preparation of Gram Panchayat Development plans The people's plan Campaign for preparing GPDP for 2020-21 was initiated under
A) Sabki Yojana Sabka Vikas
B) Pardhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
C) Pardhan Mantri Adharsh Yojana
D) Mission Indradhanush

43) Which one of the following options represent In the account books?
by affirm but are not recorded
A) Sunk costs
B) Uncontrolled Costs
C) Impilict costs
D)Expilict costs

44) From the following options, identify the reason, best Suited why underdevelopment countries make a fiscal Policy?
A) Reduce labor taxes, especially at low income levels
B) Accelerate the rate of capital formation and investment
C) Provide well-designed tax incentives that reduce the cost
of capital.
D) Increase the potential output as amajor advanced
And Emerging market economics

45) In the law of variable proportion, the second stage of Production ends when
A) The total production rises atan increasing rate
B) The total production rises at a diminishing rate
C) The total production starts decreasing
D) The total production is maximum possible


46) When two goods are perfectly complementary, the indifference curve
A) intersects each other
B) is shaped
C) is a straight line
D) is concave at the origin

47) Which of the following is example of variable cost?
I) Rent
II) Utility cost
III) Employee salaries

A) Only
B) Only I
C) Both I and II
D) Both II and III


48) Which of the following options points to demand for one product as a consequence of demand for a parent product?
A) Company Demand
B) Composite Demand
C) Short-term
D) Derived Demand


49 The cost Inflation Index is mainly used to compute:
A) Business income
B) Long term capital gain
C) Short term capital gain
D) Income from the other sources

50) When a commodity is sold at a lower price in "Foregin Markets and at a higher price in "Domestic markets" then The strategy is known as
A) Price Celling
B) Dumping
C) Multi plant monopoly
D) Peak Load Pricing


Section 4-Knowledge of Computer Application


51) Convert the below Decimal value to its equivalentin Binary?
12
A) 1100
B) 1101
C) 1110
D) 1111



52) Which of the following is NOT an open source Operating System?

A) Windows

B) FreeBSD

C) Android

D) Linux 


53) Which of the following is an Input device of the computer?

A) Projector

B) Plotter

C) Printer

D) Barcode 


54) Which one of the following is a shortcut key to start a slide show From the beginning in MS Powerpoint?

A) F5

B) F3

C) F6

D) F8 


55) Which one of the following is called as primary memory Of Computer?

A) RAM

B) External Hard disk

C) Pen Drive

D) CD/DVD Drive 


56) What does www"stand for?

A) Wide World Web

B) World Wide Webmaster

C) World Wide Web

D) Wide Web World 


57) Supercomputers are used in which of the following Arcas?

(I) Weather forecasting

II) Quantum mechanics

III) Oil and gas exploration

A) Only I

B) I and II

C) II and III

D) I,II and IIl 


58) Which among the following is NOT an antivirus software?

A) Norton

B) McAfee

C) AVG

D) Torjan Horse 


59) What is FTP in Data communication?

A) File Transport Provider

B) File Transfer Protocol

C) File Process

D) File Transter Programming 


60) Which among the following is the input device used Specially for checking the answer sheets of an examinnation having multiple choice question?

A) Bar Code Readers

B) Optical Character Reader

C) Magnetic Ink Card Reader

D) Optical Mark Reader 


61) What does "HTTP" stand for?

A) Hypertext twisted pair

B) Hypertext Transfer protocol

C) Hyperlink Transfer placard

D) Hyperlink Transfer protocol 


62) Which one among the following MS Excel functions is used Tate Mode.extra spaces fromacell/string?

A) LEN

B) TRIM

C) REPLACE

D) SPACE 


63) A programor piece of code that is loaded onto your computer Without your knowledge and runs against your wishes is called as

A) Software

B) Anti-virus

C) Hardware

D) Computer Virus


64) What does IMAP stand for with respect to emailing?

A) Intranet Message Access Protocol

8) Intranet Message Access Protocol

C) Intranet Mail Access Protocol

D) Internet Message Access Protocol 


65) SSD is a new generation of storage device used in computers

A) Solid-State Drive

B) Storage-State Drive

C) Solid-Storage Drive

D) Simple-Storage Drive



66) BIOS is the program which helps to initialize the hardware during computer booting process What is the full form of BIOS?

A) Basic Input Output System

B) Basic Intel Operating system

C) Basic Input Operating System

D) Basic Input Operating server

67) What does ASCII stand for?

A) American Standard Code For Information interchange

B) American Standard Code For International information

C) American Standard Code For Integrated information

D) American Standard Code For International interface

68) Which one of the following software is an email check?

A) Microsoft Internet Explorer

B) Windows 98

C) Microsoft Power Point

D) Microsoft Outlook


69) What is the function of CTRL +Bin MS-Word?

A) t converts the selected text to bold

B) The selected text appears in italics

C) it underlines the selected text

D) it changes the selected textcolor to blue

70) Laser printing is an electrostatic digital printing process What is the unit of printing speed in laser printer?

A) Digits per second

B) Digits per line

C) Lines per page

D) Pages per minute

71) Which of the following is the cheap.secure and easiest Way of storing huge volume of digital data and can be Accessed from anywhere by using internet

A) Store the data as Physical record 
B) Store the data in cloud
C)Store the data in external hard disks
D) Store the data in local system



72)Which of the following is NOT feature of primary memory

A) it is accessed directly by the processor

B) it is the fastest memory available

C) its contents are lost once powder is switched off

D) it is non-volatile

73) Which of the following is referred as a process of Training a computer system to make accurate predictions When fed data?

A) Machine Learning

B) CPU Learning

C) Bootstrapping

D) Data Process

74) Which of the following statements is NOT true about Control Unit of a Computer?

A) It transfer data to Arithmetic and logical Unit

B) it fetches results from memory to output devices

C) It is a component of a SMPS

D) It directs flow of data within CPU 


75) What is the full of VPN with respect to networking?

A) Virtual peer Network

B) Virtual Private Network

C) Virtual Public Network

D) Virtual Protected Network 


76) What is the full form JPEG with respect to image file formats?

A) Joint Photo Experts Group

B) Joint Photographic Experts Group

C) Joint Photo Experts Graphics

D) Joint Photo Efficient Group 


77) Match the following





A) 1-c,2-b,3-a,4-d

B) 1-d,2-c,3-a,4-b

C) 1-b,2-a,3-c,4-d

D) 1-d,2-a,3-b,4-c



78) A spurious computer program that replicated itself at a swift pace is called ______________.

A) torjan horse

B) bombs

C) worms

D) cracks


79) Which of the following is\are the main function(s) of an Operating system?

i) Manage the Processor and assign tasks which are to performed

ii) Allocated memory and storage areas to the system and user

programs and data.

iii) Control,co-ordinate various input and output devices.

iv) Accessing world wide web without internet connectivity


A) i & ii Only
B) i,ii and iii Only
C) i,ii,iii and iv
D) iii & iv Only


80) Which of the following is are computer application(s)?

I) Data processing

II) Business Transactions

III) Video conferencing



A) Only I

B) Only II

C) I and III

D) I,II and III




Section 5 Accountancy and Book Keeping


81) John and James are partners sharing profits equality Jackenters the partnership and contributes a Land whose Historical cost is Rs 50,000.

Book Value is Rs 25,000 and Current Market Value is Rs30,000. By what amount Jack's Account should be increased?

A) Rs 50,000

B) Rs 30,000

C) Rs 25,000

D) Rs 1,05,000


82) What is the basic of allocation of carriage inward cost Among pre and post incorporation period?

A) Time

B) Sales

C) Purchase

D) Credit Sales



83) The public Financial Management System (PFMS) Was earlier known as

A) Central Plan Schemes Monitoring System (CPSMS)

B) Controller General of Accounts (CGA)

C) Central Sector Scheme of Planning Comission

D) Core Banking System (CBS)



84) Which account is generally used in single entry and in Complete records to obtain the amount of credit sales Made during an  accounting period?

A) Accounts Payable Account

B) Total Revenue Account

C) Debtors Account

D) Stocks Account



85) Drawings account is classified under

A) Real Account

B) Personal Account

C) Impersonal Account

D) Nominal Account



86) What does a Nominal account having debit balance Represent ?

A) Income/Gain

B) Cash

C) Asset

D) Expenses/Losses



87) Drawings must be deducted from

A) Liability

B) Gross Profit

C) Capital

D) Net Profit



88 Which of the following adjusting double entries is correct for prepaid expenses?

A) Debit = Prepaid Expense, Credit = Expense

B) Debit = Expense, Credit = prepaid Expense

C) Debit = Cash, Credit = Expense

D) Debit = Prepaid Expense, Credit = Cash



89) What amount of additional provision for bad and Doubtful debts should be charged to current years P/L. Account if the closing balance of debtors is Rs 1,00,000, Opening balance of Provision is Rs 1,000 and the Provision is to maintained at 5% of debitor?

A) Rs. 1,000

B) Rs. 5,000

C) Rs. 4,000

D) Rs. 6,000


90) Statement of financial position produced from incomplete accounting record is commonly known as

A) Balance sheet

B) Statement of affairs

C) Statement of financial operations

D) Cash flow statement


91) Root cause for financial accounting is

A) Social accounting
B) Management accouting
C) Human resource accounting
D) Stewardship accounting


92) Wages paid for installation of a new machinery should Be

A) Credited to the Machinery Account

B) Debited to the Machinery Account

C) Credited to the Wages Account

D) Debited to the Wages Account


93) Which concept suggests the exclusion of human Resource in balance sheet?

A) Account Concept

B) Money Measurment Concept

C) Going Concern Concept

D) Cost Concept



94) Which of the following is excluded from the cost of stock?

A) Carriage inward

B) Import duties

C) Purchases of RAW Material

D) Salary of purchasing staff


95) A bank pass book is a copy of
A) The cash column of a customer's cash book

B) The bank column of a customer's cash book

C) The customer account in the bank's ledger

D) The debtor's account in the bank's ledger



96) The credit balance of retained earning statement Represents

A) Undistributed Profit

B) Undisclosed Profit

C) Distributed Profit

D) Unearned Profit



97) Receipt Voucher is

A) Record of purchase of raw material

B) Record of purchase of stationery

C) Record of sale of machinery

D) Record of receipt of cash and bank



98) “ The liability of at least one partner is unlimited whereas the liability of the other partners is limited” What type of partnership is represented here?

A) Partnership at will

B) Limited Partnership

C) General Partnership

D) Particular Partnership



99) Income tax paid on business income by a sole proprietor Is

A) debited to trading account

B) debited to profit and loss account

C) deducted from capital account in the balance sheet

D) added to capital account in the balance sheet



100) The biggest strength of PFMS is its integration with the

A) Core defense system in the country

B) Core insurance sector in the country

C) Core social security sector in the country

D) Core banking system in the country



101) what is the first step of a financial audit?

A) Planning the audit

B) Interviewing the company's manager to find out what They want the auditors to say in the final report

C) Determining the scope or boundaries, of the audit

D) Conducting surprise cash counts on any point-of-sale registers



102) Nominal account is classified under

A) Impersonal Account

B) Real Account

C) Personal Account

D) Representative Personal Account



103) A cheque is received from customer and the same is deposited In bank for collection, If it is finally returned dishonored then it will result into

A) customer`s account being credited

B) customer`s account being debited

C) no change in customer`s account

D) no change in bank account



104) How do we adjust Direct Deposits by the customer to ascertain the balance as per Pass book. If the starting point of BRS is balance as per Cash book?

A) Added

B) Subtracted

C) Adjusted

D) Not adjusted



105) The balance remaining after deducting gross profit from Sales is called
A) Cost of goods Sold

B) Net sales

C) Gross Sales

D) Liabilities


106) Depreciation is a

A) Cash operating expenditure

B) Non cash Operating system

C) Cash non operating expenditure

D) Non cash non operating expenditure



107) Goods given as charity should be

A) Credited to Purchases account

B) Debited to purchases Account

C) Not recorded in purchase account

D) Credited to sales account



108) At the end of financial year 2015-16, the ledger of a

Firm shows the following balances to prepare a balance sheet

1. Capital – Rs.4,00,000/-

2. Net profit for the year 2015-16- Rs 3,00,000/-

3. Accrued Income – Rs 1,00,000/-

4. Provision for taxes – Rs 75,000/-

5. Cash and Bank account – Rs 1,25,000/-

6. Investments –Rs 2,00,000/-

7. Liabilities – Rs 80,000/-

8. Fixed assets –Rs 4,30,000/-

What will be the total of the Balance Sheet?


A) Rs 5,55,000

B) Rs 7,80,000

C) Rs 8,55,000

D) Rs 9,55,000



109) A firm has omitted to record provision for bad and doubtful
 Debts. How will it impact the financial statement:
A) Net Profit would decrese
B) Net profit would increase
C) Gross profit would be overstated
D) Gross Profit would be understated


110) Which one out of the following best explains doubts entry system?
A) Purchase increases debit; income decrease credit
B) Expense increases debit; income decreases credit
C) Receiver is debit; giver is Credit
D) Receiver is credit; giver is debit




Section 6- Science

111) An amazing fact about firefighter's uniform is that Rcan withstand up to 220°F and protects a person from Concentrated sidsomdalkali absorption, Hence it is Important to choose the right fire extinguisher to put out fires Which one of the following gases is used to extinguish Eirs?

A) Hydrogen

B) Butane

C) Methane

D) Carbon Dioxide


112) Vector borne diseases account for more than 17% of all Infections diseases causing more than 700000 deaths Annually. Which of the following diseases is NOT vector borre?

A) Dengue
B) Chikungunya
C) Filariasis
D) Cholera

113) Earthing wire is used in AC power circuit wiring for pro tective grounding which color insulation is done over it 0 per BIS code?

AJ Green and Yellow

B) Blue and Brown

C) Black and Red

D) White and Gray


114) Which of the following substances is used in cold countries To melt ice accumulated on the roads during winter?

A) Salt

B) Urea

C) Sand

D) Oil


115) Identify the Versatile organ from the facts given below.

(I) it is the largestorgan in human body

(II) It is sensor packed with nerves for keeping the brain in touch with the outside world

(III) it manufactures vitamin D for Converting calcium into healthy bones
(IV) It is the body largest waste removal system

A) The skin

B) The liver

C) The intestines

D) The heart

117) Match the following Names of the electromagnetic Waves given in List-I with the Techonological Applications given in List II

) a-3; b-1; c-4

C) a-2; b-4; c-1

D) a-4; b-2; c-3


17) Chandan wants to design At one spot to boil water whit Use to collect large amount of

A) Concave mirror

B) Convex mirror

C) Plane mirror

D) Biconvex mirror


118) In humans, there are 1 vitamins which are essential for healthy .bleeding of gums and delayed healing of wounds is deficiency
 Of which of the following vitamins?

A) Vitamin A

B) Vitamin B

C) Vitamin C

D) Vitamin D

119) Elements are generally available in the carths crust which of the following is a man made element that is not available naturally in the earth's crust?

A) Uranium
B) Thorium
C) Nobelium
D) Molybdenum




120) Have you ever wondered,trucks carrying heavy loads have more than four tyres! This is because more tyres increase the area of contact with the road and this results in reduced pressure on the tyres. Pressure plays an important role in our daily life. Which one of the following is NOT a Unit of pressure

A) Pascal (Pa)

B) Bar (b)

C) Torr (mmHg)

D) Newton (N)

Quest_No Answer

1 B

2 C

3 A

4 C

5 B

6 C

7 A

8 A

9 A

10 C

11 B

12 B

13 D

14 C

15 C

16 C

17 B

18 C

19 D

20 D

21 D

22 B

23 B

24 D

25 B

26 A

27 D

28 C

29 A

30 D

31 C

32 B

33 A

34 A

35 D

36 D

37 B

38 A

39 C

40 B

41 A

42 A

43 C

44 B

45 D

46 B

47 B

48 D

49 B

50 B

51 A

52 A

53 D

54 A

55 A

56 C

57 D

58 D

59 B

60 D

61 B

62 B

63 D

64 D

65 A

66 A

67 A

68 D

69 A

70 D

71 B

72 D

73 A

74 C

75 B

76 B

77 D

78 C

79 B

80 D

81 B

82 C

83 A

84 C

85 B

86 D

87 C

88 A

89 C

90 B

91 D

92 B

93 B

94 D

95 B

96 A

97 D

98 B

99 C

100 D

101 A

102 A

103 B

104 A

105 A

106 B

107 A

108 C

109 B

110 C

111 D

112 D

113 A

114 A

115 A

116 B

117 A

118 C

119 C

120 D


Comments

Popular posts from this blog

Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs

Accounting Multiple Choice Questions with answers | Download PDF for MCQs